Tot ce trebuie sa stim despre Legume si Zarzavaturi

https://i2.wp.com/bucatariadianei.com/wp-content/uploads/2016/12/fresh-fruits-and-vegetables1.jpg?fit=1366%2C768

Tot ce trebuie sa stim despre Legume si Zarzavaturi

Legumele si Zarzavaturile sunt considerate ca fiind principala sursa de vitamine si minerale care, alaturi de fructe, contribuie la aportul zilnic al carbohidratilor si al fibrelor alimentare.


De asemenea, legumele si vegetalele contin cantitati importante de carotenoizi si agenti fitoprotectori (substante ce au un rol de preventie


a neoplaziilor, bolilor cardiovasculare sau pierderii vederii legata de varsta).


Unele legume contin proteine: fasolea (faseolina), mazarea (legumelina) si soia (glicina).


Legumele sunt sarace in grasimi si lipsite de colesterol.


De asemenea, au un continut crescut de apa.


In concluzie, legumele constituie alimente cu valoare nutritionala mare.


 


Legumele verzi si rosiile


 


Legumele verzi contin cantitati variate de vitamina C.


Varza, conopida, broccoli, varza de Bruxelles si rosiile reprezinta surse importante de vitamine.


De asemenea, rosiile si legumele cu frunze verzi cum sunt varza sau spanacul au un continut important de beta caroten, precursor al vitaminei A.


Legumele verzi contribuie de asemenea la aportul de acid folic, fier si calciu.


Continutul in minerale al legumelor variaza in functie de continutul in minerale al solului pe care se dezvolta.


Membrii acestui grup au o valoare energetica scazuta, de unde rezulta indicatia de consum in dietele hipocalorice.


 


Cartofii


 


Atunci cand sunt consumati in cantitati considerabile, acestia au o valoare energetica importanta.


Un cartof mic are cam aceeasi valoare energetica cu o felie subtire de paine.


La fel ca si painea alba, cartofii sunt caracterizati printr-un index glicemic crescut, recomandarile nutritionale curente aratand ca acestia nu trebuie sa depaseasca 3 portii pe saptamana.


Cantitatea de vitamina C continuta in cartof scade odata cu durata de


depozitare.


Cartofii pot fi surse importante de vitamine (C si B) in functie de cantitatea si regularitatea cu care sunt consumati.


Contin, de asemenea, cantitati mici de proteine si fier.


 


 ce-trebuie-sa-stim-despre-legume-si-zarzavaturi-(2).jpg




Radacinoasele


 


Radacinoasele cum sunt morcovul, pastarnacul si sfecla contin vitamina C, dar nu constituie surse de vitamine la fel de bune cum sunt legumele verzi.


Au o valoare energetica usor mai mare comparativ cu legumele verzi, datorita prezentei unei cantitati mai mari de amidon.


Sfecla si pastarnacul contin cantitati mai mari de carbohidrati comparativ cu morcovii sau guliile.


Totusi, contributia lor la aportul energetic total nu este una deosebit de importanta.


 


Vegetalele cu pastai


 


Mazarea, fasolea si lintea contin cea mai mare cantitate de carbohidrati si proteine dintre toate legumele.


Proteinele lor au insa o valoare biologica scazuta.


De asemenea, contin cantitati considerabile de fier si vitamine din grupul B, in special tiamina, fiind astfel foarte importante in dieta vegetariana.


Fasolea verde si mazarea reprezinta surse importante de vitamina C.


Soia este bogata in izoflavone, compusi similari structural si functional cu estrogenii.


Izoflavonele au un efect favorabil asupra nivelului colesterolului total si LDL-colesterolului.


Legumele si vegetalele trebuie sa reprezinte 3-4 portii din meniul zilnic.


Totusi, atata timp cat balanta energetica este mentinuta, nu exista nici un risc in depasirea acestei cantitati.


Acest grup de alimente furnizeaza o cantitate considerabila de fibre alimentare, micronutrienti (potasiu, calciu, vitamina C, vitamina B6, carotenoizi, vitamina E, folati), cat si alti produsi cu functii antioxidante.


Pot fi consumate atat preparate in ulei de masline cat si proaspete, sub forma de salate.


 


ce-trebuie-sa-stim-despre-legume-si-zarzavaturi-(3).jpg


 


Sfaturi practice !


 


• Consumati cat mai multe legume si zarzavaturi de sezon.


• Folositi si legumele congelatete; necesita un timp scurt de preparare si au o savoare deosebita.


• Consumati legume si zarzavaturi proaspete sub forma de salate (fara


sosuri).


• Folositi o varietate mare de legume si zarzavaturi. Continutul lor in


micronutrienti este diferit.


• Preparati cartofii, mazarea sau fasolele boabe fara adaos suplimentar de grasimi (fara cartofi prajiti).


 



http://bucatariadianei.com/tot-ce-trebuie-sa-stim-despre-legume-si-zarzavaturi/
#Curiozități, #Legume

Postări populare