Tipuri de orez

http://bucatariadianei.com/wp-content/uploads/2016/12/orez_rom.jpg




Originar din China si India, orezul a fost vedeta dietei acestor populatii timp de mii de ani, ca si a celor din alte parti ale Asiei, din Africa si America de Sud. Astazi, se estimeaza ca orezul este de departe cea mai consumata cereala. Intr-adevar, orezul este venerat ca o divinitate in multe comunitati si, cand a fost introdus pentru prima oara in Grecia antica, a fost mai pretuit decat este astazi caviarul Beluga!


Ca si alte cereale, orezul este sarac in grasimi. Contine o cantitate de proteine, dar mai putin decat alte cereale. Fiindca practic nu contine gluten, este ideal pentru cei ce sufera de boli abdominale (intoleranta la gluten).
Orezul brun este denumit adesea si orez integral, termen care nu este corect, intrucat coaja necomestibiula a fost deja inlaturata. Tot restul bobului ramane insa intact, inclusiv straturile sale exterioare de tarate si germenul din centru. Orezul brun este o buna sursa de vitamine B, cu exceptia vitaminei B12. Mai contine si o serie de minerale, cum ar fi magneziu si cupru.


Orezul alb (lustruit) nu mai contine coji si germeni. Se pastreaza mai bine decat cel brun pentru ca, dupa indepartarea cojii, orezul devine mai tare, cu o tendinta mai mica de a se strica. Lustruirea boabelor, ca sa se ajunga la orezul alb, indeparteaza insa cea mai mare parte a fibrelor si a vitaminelor B, ca si o mare cantitate de minerale.


Tipuri de orez

Toate felurile de orez sunt sanatoase si pot fi mancate oricat de des doriti, in cadrul unei diete variate. Gustul si textura orezului pot fi imbunatatite gatindu-l impreuna cu alte ingrediente sau servindu-l alaturi de un sos. Orezul este o alternativa gustoasa a cartofilor sau pastelor, si exista o multime de tipuri de orez dintre care puteti alege.


Tipurile de orez sunt clasificate dupa dimensiunea boabelor – lung, mediu si scurt – si dupa textura, de la pufos, la cremos si lipicios. Culoarea variaza de la brun la alb si rosu. Forma, dimensiunea, textura si alte caracteristici ale diferitelor varietati afecteaza modul in care orezul este folosit in retete – pentru ce tipuri de mancare este potrivit si in ce fel este gatit. Fiecare bucatarie nationala prefera anumite varietati de orez.


Bob scurt:



 


Orez Bomba

 

Orezul Bomba este un soi de orez foarte rar, aparut in secolul al XVIII-lea. Acest orez mai este cultivat datorita pasiunii unei familii care detine de multi ani ferma Illa de Riu din delta fluviului Ebro. Boabele sunt mici, rotunde si se dilata de 2-3 ori la gatit. Isi pastreaza fermitatea la gatit si nu se destrama. Este un orez foarte aromat, fiind ideal pentru paella, risotto sau pentru preparate la cuptor.


 


Orez Originario

 

Orezul Originario este un orez cu boabe rotunde si corpolente, un aspect perlat și mai presus de toate o capacitate mare de absorbție. Multumita catifelarii si capacitatii de a-si dubla volumul in timpul prepararii, este ideal pentru supe, orez cu lapte, preparate gratinate, umpluturi, prăjituri de orez, chiftele și crochete umplute.


 


 


Bob mediu:


 


Orez Arborio

 

Orezul Arborio este un tip de orez cu bobul mediu si rotund, de o consistenta cremoasa si usor masticabila. Produs in Italia, acesta este ideal pentru prepararea unor feluri de mancare precum risotto sau budinci din orez.


 


Orez Carnaroli

 

Virtutile gastronomice ale orezului Carnaroli se datoreaza unui echilibru excelent intre abilitatile sale de absorbtie si pierderile reduse de amidon din timpul prepararii. Acest tip de orez este ideal pentru risotto si isi mentine textura crocanta chiar si dupa gatire.


 


Orez Vialone Nano

 

Orezul Vialone Nano este un orez de dimensiuni medii, cu o forma rotunda, similar cu Arborio si Carnaroli. Cu un aspect perlat, acesta este un orez condimentat, aromat, cu un continut foarte ridicat de amidon si gust de ierburi aromatice, fiind ideal pentru risotto.


 


Orez San Andrea

 

Orezul San Andrea este un orez Italian de calitate inalta cu bobul mediu, rotund si moale. Are o culoare alba sidefata, marindu-si considerabil dimensiunile si devenind de un alb imaculat in timpul fierberii. Acest tip de orez este perfect pentru risotto, tinbali, dar si preparate cu carne sau legume.


 


Orez Carolino

 

Orezul Carolino se distinge dintre tipuri de orez cu bob mediu prin faptul ca in momentul prepararii termice capata o consistenta cremoasa, usor pastoasa. Mai mult, odata gatit, acest tip de orez absoarbe aromele ingredientelor, fiind adesea folosit in prepararea retetelor cu carne.


 


Orez Roma

 

Un orez clasic Italian, Roma este excelent pentru prepararea risotto-ului, boabele sale absorbind un volum mare de lichid. Mai mult, fiecare bob ramane individual in timpul prepararii termice, acest tip de orez fiind unul care nu se lipeste. Acest lucru il face perfect pentru prepararea deserturilor cremoase, precum budinca de orez.


 


Orez Ribe

 

Orezul Ribe este o varietate foarte ultilizata de orez cu bob mediu. Ideal pentru prepararea unei paella delicioasa, acesta devine usor translucid in timpul prepararii. Mai mult, datorita faptului ca are un grad mare de absorbtie, acestea se infuzeaza usor cu aromele celorlalte ingrediente folosite in realizarea retetelor.


 


Orez Ponni si Sonna Masoori

 

Orezul Ponni si orezul Sona Masoori sunt varietati de origine Indiana, cu un bob mediu spre lung si cu un indice glicemic foarte scazut. Gustul usor aromat, cu savoare de ierburi aromatice, face din aceste tipuri de orez candidatele ideale pentru realizarea unor retete exotice si usoare.


 


 


Bob Lung:


 


Orez  Basmati

 

Orezul Basmati este o varietate specifica zonei din Nordul Indiei si Pakistan, cu bobul lung si o textura pufoasa, care nu se lipeste. Cu un gust usor si fin de nuca si cu un index glicemic redus, este ideal la salate si preparate usoare.


 


Orez  Jasmine

 

Cunoscut si sub denumirea de orez thailandez parfumat, orezul Jasmine creste in estul Asiei. Are un parfum usor, iar cand este gatit devine putin mai lipicios decat alte tipuri de orez cu bob lung. Se potriveste foarte bine cu alte alimente asiatice si este folosit cu precadere in bucataria asiatica.


 


Orez  Integral

 

Unul dintre cele mai sanatoase varietati de orez, orezul integral este renumit pentru proprietatile sale. Cu o aroma desavarsita care aminteste de graul fiert, acesta este perfect in prepararea unor salate cu un aport nutritiv ridicat.


 


Orez Salbatic

 

Orezul Salbatic nu este un orez propriu-zis, ci boabele lungi si subtiri ale unei plante erbacee. Este utilizat de obicei in amestec cu diverse tipuri de orez, iar textura mai dura devine pufoasa odata gatit, iar boabele raman separate.









http://bucatariadianei.com/796-2/
#Orez

Postări populare